Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere

Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere
Administrația Națională "Apele Române" (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de "sec" înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.
Publicat: 20/09/2012, 09:27
Actualizat: 01/02/2019, 13:08

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de „sec” înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.

Conform datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, situația hidrologică miercuri a fost: pe râuri, debitele au fost în general staționare, exceptând râurile: Vișeu, Iza, Crișul Negru, Crișul Alb, Caraș, Nera și cursurile mijlocii ale Someșului și Timișului unde au fost în ușoară scădere.

Se înregistrează fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, Siret (Humor, Ozana, Cracău, Bolătău, Buzău, Putna, Sușița, Bârlad) și Prut.

Debitele se situează la valori cuprinse între 20-60 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20 la sută din normalele lunare) pe: Mara, Valea Rea, unele râuri din bazinul hidrografic: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Cavnic, Lăpuș superior), pe cursul superior al Crasnei, cursul superior și mijlociu al Barcăului, cursul mijlociu și inferior al Crișului Alb și unii afluenți ai săi (Bănești, Sighișoara, Moneasa, Cigher), Crișul Negru și unii afluenți ai săi (Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Teuz), unii afluenți ai Mureșului (Comlod, Iara, Geoagiu, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Gâlda, Ampoi, Pian, Galbena, Cerna), Cernei (Bela Reca), cursurile inferioare ale Timișului și unii afluenți ai săi (Bistra, Rusca), unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, pe unii afluenți ai Argeșului superior, Rm.Sărat, Trotuș și unii afluenți (Dofteana, Oituz, Cașin), Bârlad, Jijia și Prutului (Miletin, Bahlueț, Elan și Chineja).

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 18-19 septembrie 2012 a fost în creștere, având valoarea de 3000 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). Aval Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia-Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița-Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre până joi, 20 septembrie, ora 6.00, se prezintă astfel: pe râuri, debitele vor fi în general staționare. Sunt posibile creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nord-vestul țării datorită precipitațiilor sub formă de averse prognozate. Se va mentine fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, pe unii afluenți ai Siretului (Ozana, Cracău, Bolătău, Agapia, Șușița, Putna, unii afluenți ai Bârladului) și Prut.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va în creștere (3400 mc/s). Aval Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia-Călărași, staționare la Cernavodă și în scădere pe sectorul Hârșova-Tulcea.

În intervalul 20-25 septembrie 2012, debitele medii zilnice vor fi în general staționare. În prima parte a intervalului, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat și Crișana.

Rezerva de apă brută existentă în principalele acumulări, la nivel național are un volum de 2.817 milioane mc, reprezentând aproximativ 68 la sută grad de umplere.

În continuare, operatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă din sursa de suprafață mențin limitarea furnizării apei în unele localități, această limitare nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafață, ci de creșterea consumului de apă generat de secetă.

În cazul alimentărilor cu apă din surse subterane, limitările sunt cauzate de nivelul scăzut al pânzei freatice, ceea ce a dus la reducerea programului de furnizare a apei. De asemenea, se aplică restricții la apa de natură tehnologică furnizată anumitor agenți economici.

Administrația Națională „Apele Române” asigură monitorizarea continuă și aplică Prevederile Programelor de Exploatare ale Acumulărilor în vederea asigurării și prezervării resursei de apă de suprafață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Putin cutremură planeta. Anunț ISTORIC la Moscova: Să fie conștienți cu ce se joacă
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×